Meryem (İsa'nın annesi)

Meryem, (Arapça: مريم, İbranice: מרים Miriam, Latince Maria), İsa'nın annesi. Meryem, Hıristiyanlık ve İslam dinlerine göre önemli ve kutsal kişilerden biridir. Meryem Ana ve Bakire Meryem olarak da anılır.





Hıristiyan kaynaklarına göre Meryem

Meryem annesi tarafından daha doğmadan erkek olacağı varsayımı ile Süleyman Mabedi'ne (Beyt-i Makdis) adanmıştı. Kız doğmasına rağmen o zamanlar bir erkek adı olan Meryem adı verildi. Hayatı boyunca Filistin topraklarında yaşadı. Beytlehem'de babasız olduğuna inanılan çocuğu İsa'yı dünyaya getirdi. Bu doğum nedeniyle Yahudi toplumunun saldırılarına uğradı.

Bir Hıristiyan inanışına göre, Meryem bu saldırılar üzerine St. Jean ile birlikte Türkiye'deki Efes antik kentine göç etmiştır. Meryem'in son yıllarını geçirdiği yerlerden olan Efes ve Meryemana Evi günümüzde Selçuk ilçesi sınırları içerisindedeir.[1] Yine bazı Hıristiyan din adamları, Meryemin kayıp mezarının o dönemdeki adı Selefkos olan Silifke'de olduğuna yine kuzeni olan Hagia Teqla ile gömüldüne rivayet ederler. Bugün hagia teqla kilisesi ve evi kutsal sayılmaktadır. Papa 9. Benedich, 1803 yılında bu evi hac mekanı ilan etmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Hıristiyan dünyasında Meryem'in kilise hayatındaki konumu mezhepsel olarak bazı bölünmelere yol açmıştır.Katolik kilisesi,Meryem'in bekaretinin ölene kadar muhafaza edildiğine ve öldüğünde bedeniyle beraber cennete çekildiğine inanmaktadır,Protestanlar ise Günahsız Doğum 'a itikat etmekle beraber,Meryem'in ebedi bekaretini ve göğe çıkışını İncilsel hiçbir dayanağı bulunmadığı nedeniyle reddederler.

Yeni Ahit'te Meryem hakkında en çok bilgi verilen bölüm, Luka İncili'dir

İslam kaynaklarına göre Meryem

Kur'an'da birçok kez geçen Meryem, Kur'an'da adı doğrudan telaffuz edilen tek kadındır ve Kur'an'ın 19. suresi Meryem Suresi olarak adlandırılmıştır. Meryem'in ailesi, Al-i İmran, bir başka sureye isim vermiştir.

Meryem'in İslam'da çok önemli bir konumu olduğunu belirten pek çok ayet bulunmaktadır:
“ Hani Melekler dediler ki: "Meryem! Muhakkak ki Allah seni seçti. Seni tertemiz kıldı hatta seni dünyadaki bütün kadınlara üstün kıldı. Kur'an 3:42[2] ”
“ Meryem'in oğlunu ve annesini birer ibret vesilesi kıldık ve onları pınarları akan ve yerleşmeye elverişli yüksekçe bir yere yerleştirdik.Kur'an 23:50[3] ”

Burada Kuran 19:21'de İsa için kullanılan ve mucize, işaret anlamlarına gelen Ayet terimi[4] Meryem için de yinelenmiş İsa ve Meryem Allah'ın rahmetinin bir simgesi olarak sunulmuştur. Ayrıca "berrak çeşmeler" veya "akarsular" anlamındaki sözcükle cennet, huzur kavramlarıyla bağlantılı olarak manevî arınmışlık simgelenmektedir.[5]

Kur'an'a göre, Meryem, İmran'ın kızıdır. Meryem'e İsa'yı doğuracağı Cebrail tarafından müjdelenmiştir. Doğum insanlardan uzakta, bir hurma ağacının altında gerçekleşir. İsa'nın bir babası olmadığından Meryem utanç içindedir. Ancak ilahi bir ses, kendisine üzülmemesini, doğacak çocuğun şerefli kılındığını söyler. Meryem, bebekle birlikte topluluğun arasında döndüğünde, iffetsizlikle suçlanır. Meryem, iffetli olduğuna kanıt olarak bebeği gösterir. Bebek İsa konuşarak Allah'ın kendisini peygamber yaptığını, annesine iyi davranmayı öğütlediğini söyler. (Meryem Suresi, 19:16-34)[6] Bu bilgiler Luka İncili ile paralellik göstermektedir.

Al-i İmran Suresi'nde ayrıca Meryem'in, Yahya peygamber'in babası olan Zekeriya peygamberin korumacılığında büyüdüğü anlatılır:
“ Rabbi onu güzellikle kabul buyurdu ve pek güzel bir tarzda yetiştirdi. Onu Zekeriyya'nın eğitim ve himayesine verdi. Zekeriyya onun yanına Mâbede ne zaman girse beraberinde yiyecekler bulurdu. "Meryem! Bu yiyecekleri nereden buluyorsun?" deyince de o: "Bunlar Allah tarafından gönderiliyor. Muhakkak ki Allah dilediğine sayısız rızıklar verir." derdi.Kur'an 3:37[2] ”

Kur'an'da Meryem'den bahsedilen ayetler

* Al-i İmran Suresi 3:35-37, 42-47, 59, Nisa Suresi 4: 156-158, Maide Suresi 5:75, Meryem Suresi 19: 16-34, Mü'minun Suresi 23:50, Tahrim Suresi 66:12, Enbiya Suresi 21:91


Kaynaklar

1. ^ Selçuk kaymakamlığı Turizm sayfası. selcuk.gov.tr. 1 Ağustos 2009 tarihinde erişilmiştir.
2. ^ a b Ali İmran Suresi. kuran.gen.tr. 1 Ağustos 2009 tarihinde erişilmiştir.
3. ^ Muminun Suresi. kuran.gen.tr. 1 Ağustos 2009 tarihinde erişilmiştir.
4. ^ Muhammed Esed Kuran Tefsiri, Meryem suresi, 16. not. kuran.gen.tr. 1 Ağustos 2009 tarihinde erişilmiştir.
5. ^ Muhammed Esed Kuran Tefsiri, Muminin suresi, 26. not. kuran.gen.tr. 1 Ağustos 2009 tarihinde erişilmiştir.
6. ^ Meryem Suresi. kuran.gen.tr. 1 Ağustos 2009 tarihinde erişilmiştir.

Kaynakça

Kur'an, çev. Hüseyin Atay, Yurt Yayıncılık, İstanbul, 1998 Nevzat Yüksel, Konularına Göre Kur'an-ı Kerim Fihristi, Bayrak Yayınları, İstanbul, 1995

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder